Nederland in Verval: de Serie

In Nederland in Verval bespreken we verschillende thema’s die wijzen op het verval van het idee Nederland of op het controleverlies door de Nederlandse staat. Er zijn zes blogs op volgorde van zwaarte, zodat de laatste blog gaat over een thema dat de meeste impact heeft. U kunt de blogs lezen door op de plaatjes te klikken.

De thema’s zijn niet de standaardthema’s waarover veel wordt geschreven, zoals bijvoorbeeld de Zwartepietendiscussie, de EU of Islamisering, maar het zijn juist thema’s die vaak over het hoofd worden gezien. Hoewel sommige blogs fatalistisch over kunnen komen hoeft het Verval van Nederland niet alleen maar als een verlies te worden gezien, maar dat mag natuurlijk wel.

1: de NPO

loekie

De NPO gaat over hoe de publieke televisie het idee Nederland versterkte toen het nog de enige media-aanbieder was. Het gaat ook over de machtsgreep van de Stichting Nederlandse Omroep, een orgaan dat tot voor kort niet bestond, waarmee de staat meer controle heeft gekregen ten koste van de omroepen. Door de huidige situatie te vergelijken met de televisie van dertig jaar geleden (Loekie!) wordt maar al te duidelijk dat de publieke omroep op sterven na dood is.

2: De Gemeente

dlp

De Gemeente gaat over het electorale succes van de lokale partijen en hoe die ten koste gaat van het Rijk. Landelijke media geven weinig aandacht aan het fenomeen van decentralisering, maar wanneer gekeken wordt naar het daadwerkelijke politieke speelveld (en dus niet naar peilingen) dan wordt duidelijk dat de gemeente in de afgelopen jaren veel macht naar zich heeft toegetrokken.

3: De Ordehandhaving

ns polizei

De Ordehandhaving gaat over de opmars van de Buitengewone Oporingsambtenaar (boa), die mogelijk is gemaakt door de invoering van de Nationale Politie; een project dat al voorzichtig een mislukking genoemd kan worden. Het gaat vooral over een type boa dat eigenlijk geen ambtenaar is en concureert met de spoorwegpolitie van de staat. Breder gaat het over hoe het grondgebied van de NS, afgesloten door poortjes, Nederland naar de kroon steekt als het gaat om surveillance, service en Big Data. Hardliners zullen opwerpen dat de staat eigenaar is van de NS dus dat het geen verschil maakt. Zolang de NS niet is opgekocht hebben zij gelijk.*

4: De Turk

turkenprotest

De Turk gaat over het deel van de Nederlandse bevolking dat loyaal is aan een buitenlandse mogendheid, namelijk Turkije. Tot dit jaar werd die loyaliteit verzwegen, maar sinds de opkomst van Denk bepaalt ze het publieke debat. De zelfverzekerdheid wordt versterkt door het feit dat Turkije het deurbeleid van de EU regelt. Het feit de klassieke middenklasse in Nederland vrijwel volledig verturkst is maakt dat de Turk ook in Nederland in een sterke positie zit, wat een uitdaging is voor de eenheidsstaat.

5: de Outlaw Motor Clubs

satudarah,motorclub,henk kuipers,xantierra manuhutu,advocaat erik thomas

De Outlaw Motor Clubs gaat met name over Satudarah, de grootste motorclub van Nederland die zichzelf buiten de wet plaatst. Nadat Nederland de militaristische Molukkers heeft ingezet als voetsoldaten in Nederlands-Indië  zijn ze tijdelijk naar Nederland gehaald met de belofte dat ze autonomie zouden krijgen over een regio in de voormalige kolonie. Toen dat niet gebeurde hebben zij in de jaren ’70 met gijzelingsacties alsnog geprobeerd hun zin te krijgen, tevergeefs. Inmiddels zijn zij uitgegroeid tot een latente maar strak georganiseerde militie die overheden binnen en buiten Nederland hoofdpijn bezorgt en zich doet gelden op straat en in steeds meer burgersectoren.

6: De Holocaust onder Ouderen

Ouderen3

De Holocaust onder Ouderen gaat over de gevolgen van het ineenstorten van de verzorgingsstaat, waarmee Nederland haar burgers beloofde te ontlasten van de zorg voor de eigen ouders. Die belofte lijkt de staat niet meer te kunnen nakomen. Daarnaast verdwijnen de pensioenen en leeft er bij oude en jonge Nederlanders sterk de gedachte dat senioren het beste zouden sterven, het liefst binnen het wettelijke kader van euthanasie. Deze blog suggereert dat deze combinatie van feiten de huidige generatie Nederlanders op eenzelfde manier zal doen veroordelen als de systematische moord op Joden en zigeuners de Duitsers heeft doen veroordelen.


*even voor de duidelijkheid: dit is dus een zinspeling op het feit dat de NS dus wel degelijk overgekocht zou kunnen worden door een of andere opkoper, dat dat dus maar even duidelijk is. Bij dezen heeft erwt.org dat statement dus even gemaakt, zodat daar geen twijfel over kan bestaan. Nee natuurlijk is het niet zeker, maar het kan en als het gebeurt dan wil ik kunnen schrijven ‘zie je wel, ik had het geschreven’. Als je dit een leuke blog vind hou dat dan aub in je achterhoofd, er zit meer tussen de regels dan je denkt. Zo ook dus hier. Jaja, de staat is eigenaar van de NS. Ik geef het tien jaar. Ik ga de stakes even ophogen. We maken er tien jaar van dan kunnen we er wat mee. Binnen tien jaar is de NS overgekocht. Nederland is in verval, als dat nu nog niet duidelijk is dan moet je deze blog even nog eens lezen. De NS dat is nog wat moois in de etalage, daar kunnen buitenlandse investeerders nog wat mee. Tuurlijk wordt die overgekocht. Tien jaar dames en heren. Tien jaar.

Niks geen Nostradamus, gewoon logisch nadenken, een beetje naar het verleden kijken, je conclusies trekken. En dan even zo’n statement eruit gooien. Als het gebeurt ben ik een genie, als het niet gebeurt weet niemand er vanaf. Truc zo oud als de mensheid. Kijk naar Tijl Uilenspiegel. Al die kwakzalvers doen het dus ik ook, alleen ik vertel erbij dat het een truc is. Maakt nogal verschil.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s