Leesgids

Deze leesgids helpt u als bezoeker van deze website om uw eerste leesstappen te zetten op erwt.org.

Voordat u verdergaat dient u eerst kennis te nemen van de Gebruiksvoorwaarden. Dit is de wet van- en een inleiding op deze weblog, alsook en een lopend juridisch-filosofisch experiment en een reflectie op gebruiksvoorwaarden en de rechtsleer in het algemeen. Een aanvulling op de Gebruiksvoorwaarden zijn F.A.Q. Voor erwt.org was er de Woensdagblog, sporen zijn terug te vinden via Mededeling omtrent het overlijden van woensdag.bloggertje.nl.

Dan kunt u kennisnemen met de schrijver met Het interview met Arthur Govers. Lange tijd was deze weblog anoniem, hier kwam een einde aan met De ik is er weer! Over de reden dat ik schrijf kun je lezen op Why I write. en de meta-blog ‘Why I write’, de nabespreking.

Meta-blogs zijn een kankeroïde die deze blog lange tijd hebben geteisterd. Met Martelaar van het Vrije Woord – Het verschil tussen een journalist en een auteur is geprobeerd daar een einde aan te maken (deze Leesgids bewijst dat dit niet is gelukt)

Blogseries

Er zijn verschillende noemenswaardige coherente blogseries.

 1. Nederland in Verval
 2. Wie is Wie in Cyberspace?
 3. Vlaanderen voor Hollanders
 4. Alles wat je moet weten over Negatieve Rente (inmiddels verouderd, aanvullingen zijn welkom in de reacties)

Daarnaast zijn er terugkerende onderdelen, zoals Onderbuikpeilingen en Het verhaal van het jaar.

Portalen

Er zijn ook Portalen in opbouw die nu reeds bestaan of hebben bestaan als Facebookpagina. Dit zijn:

 1. erwt Finance
 2. erwt Politics
 3. erwt Gender
 4. erwt Archief
 5. erwt Academics

Politiek

Veel blogs zijn politiek paarsgetint. Een goede introductie is Vijf jaar bij de Piratenpartij, pamfletterige blogs zijn Alles wat mis is met het Marxisme en wat dan wel de politieke strijd zou moeten zijn en Mr. Klöpping, tear down this paywall! Voor een beschouwende blik volg je de Piratenparadox-lijn met:

 1. De Piratenparadox I: Jos van Rey
 2. De Piratenparadox II: De Statutenstemmers
 3. De Piratenparadox III: De Piratenpartij is een Vrouwenpartij

Voor toespelingen op sappige intriges kun je naar De waxinelichthoudergooier en het senaatMatthijs Pontier is een robot , Breng het Vliegende Spaghettimonster terug in de Piratenpartij en Het exposé van *de kunstenaar*. Een literaire afrekening in drie delen.

Buitenlandse politiek lees je via blogs als Turkse Politiek voor BeginnersComing to terms with the United Kingdom, Het Feestje van Trump en Waarom Franse en Russische Verkiezingen een Verkrachting zijn van de Democratie

Filosofie

Bij het voortschrijden van deze weblog groeit ook het corpus aan meer filosofische weblogs. Deze zijn vooral kentheoretisch of epistemologisch van aard. Hier vallen mijns inziens onder:

Fictie en Poëzie

Korte verhalen zijn zeldzaam. De volgende zijn terug te vinden op erwt.org: de man die zijn snelweg kwam halen en Het Lont. Voor andere korte verhalen kun je naar het Archief. Poëzie is veel gezegd, maar met Paparazzi en hun prooiDe Krantenlezers en Etienne Vermeersch is er toch iets te beleven.

Lijsten

De populairste weblog op erwt.org is Dit zijn de Vlaamse woorden die Nederlanders niet kennen. Tuurke’s Top Tweehonderd is een profane muzieklijst, Christian Music by Genre is de religieuze. Met web help ik surfers op weg naar betere sites. 7 redenen om te beginnen met roken en Dit zijn de 15 meest genoemde sex tips van Amy Schumer en nummer 14 zal je leven voorgoed veranderen zijn een kritiek op zowel lijstjes als click-baits.

Podcast en Forum

Sinds kort is er ook een podcast, zelf iets inbrengen kan op het forum ** ai, ik zie nu dat het hotforum.nl ook al is weggesmolten. Als je nu denkt: hoe kom ik nog aan erwt als WordPress en Facebook ook zijn verdwenen? Vul hieronder je e-mailadres in en we houden contact:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s